Vinterns stora kraftprov och mål, Vasaloppet, avgjordes i väldigt tuffa förhållanden med mycket nysnö och enbart ett åkbart halvtaskigt spår. För teamet blev det en blandning av glada och mindre glada miner i mål!

Majoriteten av gänget kom upp under fredagen, som snabbt avverkades med lite kort åkning och planering inför lördagen. Under lördagen var det främst skidtester och rekognisering av banan och möjliga langningsstationer som gällde. I strålande sol, -3 grader och vindstilla hoppades nog alla ändå på att väderprognosen skulle förskjutas lite. För söndagen skulle bjuda på massvis av nysnö under hela loppet och bra motvind. Så blev det också!

Vi som var på plats var kanotisterna Emil Svensson, Isak Forsberg, Joakim Lindberg och Hanna Höij som vi spontananmälde under torsdagen. Även motionären Robert var med. Med hade vi även mig, coach Danny, Lelle vår vallare och en tredje langningsman i Mackan Andersson.

Jocke var trots sina förutsättningar taggad!

Söndagsmorgonen började i gott humör i köerna för att lämna in skidor. Jag och Mackan tog på oss det, men tiden flöt på rätt bra med skitsnack med lite nervösa åkare. Allt rullade på bra även om Jockes ena par skidor blev lite försenade vilket skapade lite stress.

Starten gick med Emil och Jocke i elitledet, Isak i led 1 och Hanna i led 2. Både Jocke och Emil kom med bra i den stora klungan, medan Isak fick kämpa lite mycket på rött uppför första backen och Hanna hade bra flyt till Smågan. Isak som kände sig lite tung efter backen försökte kontrollera sig och hålla sitt tempo för att inte hetsas att köra på för hårt på platten.

Hanna skidar på stabilt i Vasaloppsspåren (t)!

Emil och Jocke fortsatte köra på bra och stabilt och höll placeringar kring 100-150 i den stora klungan och försökte låta andra göra det stora jobbet, men gruppen blev ändå kraftigt utspridd i det tröga föret och med bara ett åkbart spår.

Isak avancerade ett gäng placeringar per station och när vi var halvvägs in i loppet såg Jocke och Emil också ut att vara med i matchen utifrån deras potential att slåss om topp 50 och 100 en riktigt bra dag. Men där efter halva loppet började Jockes usla förutsättningar (två veckor utan skidor pga ryggskada och feber o magsjuka under vasaloppsveckan) göra sig påmind. Det tuffa föret med mjukt spår, passade heller inte den lite tyngre Emil som fick det extra jobbigt i nysnön.

Hanna körde på väldigt stabilt och höll sig kring en 45-47:e plats hela loppet igenom. Emil började tappa ”kraftigt” och i ett svep var han nere kring 300:e plats, medan Jocke tappade ett gäng placeringar i stöten. Isak fortsatte däremot att ta placeringar och var nu ikapp och om Emil.

Mot mål kämpade Jocke in sig på en 118:e plats i ett tungt vasalopp med en sluttid över 5 timmar.

Det var en väldigt besviken Jocke i mål, men förhoppningsvis kan han känna efter lite mer nyanserat om ett par dagar och inse att förutsättningarna tog ut sin rätt. Det är alltid träligt när slutmålet inte riktigt går som en vill, men Jocke har tagit ytterligare steg i år och haft en fantastisk skidsäsong bakom sig! Allt att vara nöjd över!

Isak fortsatte jaga drömmen om en topp 150 plats och tog ett tiotalplaceringar bara sista kilometern och klev in på fantastiska 150, jämfört med förra årets 384. Han har på två år nu gått från ca 1000:e plats till 150! Vilken prestation! Isak har tagit ett väldigt stort steg i år och progressivt blivit bättre och bättre under vintersäsongen och kunde få till ett perfekt lopp det sista som gjordes! Grymt!

Emil som hade ramlat ner till 300:e hade gett upp hoppet om en ”bra” placering, men ville avsluta med äran i behåll och höll trots vägg ihop det riktigt bra och gick in på en 270:e plats. Som med Jocke ett tyngre, men med äran i behåll, Vasalopp. Precis som de andra har Emil tagit ett rejält kliv, fått gå upp på pallen för första gången i seednings lopp och slagits i toppen alla lopp han kört! En riktigt bra skidsäsong helt enkelt!

Emil hoppades på bättre resultat, men kan ta med sig en grym säsong i bagaget!

Hanna fortsatte likt en robot och köttade på i en kamp mellan två tjejer om 44-46:e plats och kunde tillslut spurta in på en 45:e plats, precis utanför topp 1000 totalt. Dagens överraskning skulle jag säga och ett riktigt bra och jämnt lopp! Hanna som inte kört lika många tävlingar, men som imponerat både i Orsa och med sin andra plats på Engelbrektsloppet!

En nöjd Hanna i mål, efter en grym prestation!

För oss langare blev det ett kaotiskt Vasalopp, med fastnande bakom olyckor, utskällningar av polisen och jag själv var nära att fälla en av toppdamerna… Men vi tar med oss massa lärdomar och ser fram emot nästa års Vasalopp!

Nu väntar Florida för Jocke, Isak och Emil. Samtidigt är Emma redan på plats på Mallorca, dit även Nils anländer här i veckan. Det är tid för vårläger helt enkelt!

__________________________________________________________________________________________________________________

Givetvis kommer vi tillbaka nästa skidsäsong och tack alla som stöttat oss

  • Umara med energi inför och under loppen
  • Wellnox med hälsoprodukter och nitratboostar
  • Uswe med de bästa vätskesystemen
  • Carotte med bra mat i vardagen
  • Bliz med marknadens bästa sportglasögon
  • Kristian Wilde med startplats till Vasaloppet
  • Lelle för vallning och langning
  • Mackan för langning under Vasan

Och framför allt Roger och Bohus Bergsprängning AB som gör vår satsning möjlig!

Om du  och ditt företag vill vara med och stötta, kanske Sveriges mest intressanta Skidteam, hör av dig och bolla idéer! Jag har massor med sådana!