I helgen var det ”riktig premiär” när Nordic Ski Marathon och Craft Ski Marathon avgjordes i Bruksvallarna och Orsa Grönklitt! Bäst gick det för Emil Svensson (4:a) i Bruksvallarna, Joakim Lindberg (6:a) och Hanna Höij (8:a) i Orsa Grönklitt.

Även om grabbarna Emil, Isak och Jocke tjuvstartade säsongen med ett lopp redan i Oktober, så var det här årets ”riktiga” premiärer med stora masstartslopp med fulla 42km-sträckor, så är det alltid lite extra nervöst inför starten! Det blev ett ”stort” gäng från Bohus efter att nyflyttade (till Falun) Hanna Höij hade ”nära” till start och anmälde sig sista veckan och coach Danny gjorde en lite för oförtjänt bra tid på 5km all out på skierg i onsdags och fick feeling och anmälde sig dagen innan…

Emil och Isak startade sin ”skidsäsong” i vanlig ordning med vårt skidläger i Idre/Orsa v.49 och Joakim Lindberg hade en vecka mindre skidåkning med en vilovecka i Marbella och alla med knappt en veckas rullskidåkning sen förra årets säsong i bagaget, så det är alltid spänt att se hur säsongen startar trots knapphändig skidbakgrund.

Först ut var Emil som startade i Nordic Ski Marathon uppe i Bruksvallarna, där han fastnade lite i starten där en topptrio drog iväg direkt. Emil missade tåget, men hade ett bra lopp under resten av racet. Lite kaosartat blev det när många körde fel och för kort, men vilket positivt för Emil blev att han fick många att jaga ikapp. Med bra avslut så närmade sig han tredjeplatsen allt mer, men missade precis att komma ikapp och missade pallen med 19 sekunder, 5:09 efter segraren. Att jämföra med förra året då han blev 7:a, 8:06 efter segraren (som han nu bara var 19 sekunder efter).

Helt enkelt ett riktigt bra lopp och en stark prestation! Vi håller alla tummar för att det ska räcka till Elitledet på Vasan!

Emil Svensson in mot en 4:e plats!

På söndagen var det dags för Craft Ski Marathon där Joakim och Hanna startade i elitledet, Isak i Led 1 och coach Danny i Led 2. Jocke fick en bra start och det blev en stor grupp som följdes åt till att börja med. Hanna matade på och Isak jagade ursinnigt bakifrån för att avancera från sin cirka 120:e plats i startledet. Efter lite sämre snöförhållanden hade banan ändrats vilket gjorde att det under långa sträckor var enkelspårigt och vid ett sådant tillfälle fick en tätklunga på 8 åkare lucka och Jocke fastnade lite i andragruppen. Väl i den 12 man stora klungan gjorde han ett bra jobb hela tiden för att minimera tappet framåt. Hanna åkte på stabilt cirka 11minuter efter långloppsdrottningen Britta Norgren efter hälften av loppet. Isak hade jobbat sig upp i en klunga som slogs om 28:e plats!

In mot mål var andraklungan strax över 2minuter efter segrarkvintetten som slogs om segern, men in mot upploppet hade Jocke ryckt från sin klunga (som tagit ikapp tre åkare), med Team Serneke åkaren Ludwig Tärning i hasorna. Det blev spurtduell som Jocke tog med någon decimeters marginal och in på en mycket meriterande 6:e plats. Hans kanske bästa skidprestation!

Joakim Lindberg in mot upploppet med Ludwig Tärning i rygg

 

Några minuter senare kom Isak in och tog en vass 27:e plats, bland topp 150-åkare på Vasan. Det var en riktigt nöjd Isak in i mål!

Isak Forsberg spurtade in på en 27:e plats!

 

Hanna körde på bra och trots trötthet sista varvet höll hon ihop det och hade åkt om tre tjejer och slutade på en stark 8:e plats, lite över 20 minuter efter överlägsna Britta Norgren.

Hanna Höij, trött men stark in mot 8:e!

Coach Danny som hade haft ryggont sista dagarna, jagade och avancerade cirka 100 platser fram till 8km markeringen där ett fall och bruten stav stoppade dagens lopp. Istället blev det foto och hejande på lagets starka åkare!

Vilken dag och vilken premiär!

Nu väntar fortsatt hårdträning, kanske nån start för någon åkare, men annars uppladdning inför La Diagonela i Schweiziska St. Moritz om två veckor!

Joakim Lindberg fick gå upp på prispallen!